Solceller på Diflex

Diflex investerar i en stor solcellsanläggning och blir därmed energineutrala

Diflex förvärvade nyligen en ny fastighet med en ny datorhall, på detta tak har nu byggt en stor solcellsanläggning. Nu producerar Diflex mer energi än vad som förbrukas och målsättningen med att vara energineutrala är därmed uppnått!

Diflex gjorde första investeringen i solceller för ca 5 år sedan på Diflex kontorsbyggnad, 2 år senare byggdes anläggningen ut på samma fastighet (huset bredvid). Under våren 2023 har Diflex byggt ut solcellsanläggningen på Diflex kontorsbyggnad ytterligare.

Den största installationen är dock den på Diflex nya fastighet, där finns nu en stor anläggning på ca 150 kWp och totalt kommer Diflex nu nå en årlig produktion på över 250 000 kWh. Såklart kommer vi ha ett underskott under vinterhalvåret när soltimmarna är få, men på sommaren kommer vi producera bra mycket mer än vad vi förbrukar, och på årsbasis blir vi neutrala.

Jag tycker det är väldigt stimulerande att investera i solceller, dels är det bra för miljön, dels för ekonomin. Det bidrar till en långsiktig stabilitet och ett mindre beroende av elnätet. Utöver solceller har vi UPS batterier och dieselgeneratorer, men dessa är i dagsläget enbart till för nödström om vi av någon anledning blir strömlösa.

Även om vi flyttar en del servrar till Microsofts moln, t ex filservrar till SharePoint och affärssystem till SAAS tjänster så som Microsoft Dynamics; så växer vår serverhall fortare än tidigare. Dels beror det på nya kunder men också befintliga kunder som flyttar sin drift till Sverige. När serverparken växer krävs mer energi både till servrar och kyla och denna solcellsinstallation känns därmed rätt både på kort och lång sikt.

Anläggningarna är byggda av Certena Green som också varit med i planering och projektering, solcellspanelerna är 565W paneler för att få ut så mycket effekt av takets yta som möjligt. Den senaste anläggningen var igång strax innan semestern, nu ser vi fram emot många soliga somrar framöver med god elproduktion. Berättar Daniel Ivarsson.

Diflex har totalt sett tre datacenter, samtliga datacenter är egenägda och dessa levererar kapacitet till många lokala bolag men även en del internationella kunder. I dessa tre datacenter finns tre olika funktioner: drift, disaster recovery och backup.

Är ni intresserade av en miljövänlig serverdrift i Sverige, kontakta gärna:
Daniel Ivarsson
VD, Diflex AB
0733-83 93 63