5 saker att tänka på innan nytt datorinköp 

Har ni problem med sega och hackande datorer som hindrar er från att vara så optimalt effektiva i ert arbete? Stress som skapas när datorn inte tillåter er att arbeta i den takt ni vill? En investering i ny hårdvara kan hjälpa er att effektivisera arbetet och slippa denna stress. Syftet med denna text är att göra det lättare för er att bedöma vad just ni kommer behöva.  

Här kommer fem saker att tänka på innan du beställer nya datorer.

Bärbart eller stationärt

Inför ett nytt datorköp är första frågan du måste ställa dig: bärbart eller stationärt?  

Många inom företagsvärlden väljer idag en bärbar dator på grund av hur portabel du behöver vara. På arbetsplatsen har du en arbetsstation med enkel- eller dubbla bildskärmar, externt tangentbord set och en dockningsenhet för att enkelt kunna koppla in din bärbara dator. Vid behov är det då enkelt att ta med sin dator hem, till kundbesök eller liknande. 

Fördelarna med en stationär dator är att du enklare kan köpa till och uppgradera komponenter för att få en snabbare och bättre dator. På grund av det större chassit har du bättre möjligheter till fler och större fläktar vilket gör datorn svalare och därmed tystare.  

Man brukar säga att en stationär dator har en livslängd på 5 år medan en bärbar dator ligger på runt 3 år. 

Processor

Den viktigaste delen av din dator, processorn är vad man kallar ”datorns hjärna”. Processorn utför beräkningar, startar program och reagerar på kommandon. Desto kraftfullare processor du har ju snabbare reagerar datorn på kommandon och program startas fortare. Där finns en mängd olika typer av processorer, största tillverkarna på marknaden för tillfället är Intel och AMD.  

För en enklare kontorsdator där du arbetar med Microsoft 365 och ett affärssystem så funkar en Intel i3 eller Intel i5 processor mycket bra. Arbetar du med fler program och kanske främst flera program samtidigt bör du minst ha en Intel i5 eller Intel i7 processor. För de tyngre arbetsdatorerna där du jobbar med CAD krävs det en i7 eller i9 processor för att få det att flyta på bästa sätt när du växlar mellan tyngre program. 

Grafikkort

Grafikkortet är det som hjälper processorn att rita upp bilderna som du ser på skärmen. Det finns två olika typer av grafikkort, det integrerade och det dedikerade. Många bärbara och en del stationära datorer har integrerade grafikkort, vilket innebär att det sitter i processorn eller direkt på moderkortet. De integrerade grafikkorten är ett enklare och billigare alternativ med sämre prestanda än ett dedikerat grafikkort men som presterar mer än tillräckligt i en kontorsmiljö samt enklare redigeringsarbete. 

Om du arbetar med CAD, 3D, större ritningar eller liknande behövs ett dedikerat grafikkort, som ansluts till en PCI-express sockel på datorns moderkort. De har också ett eget minne till skillnad från det integrerade som använder minnet från datorn.  

RAM-minne

RAM-minnet är en viktig komponent i din dator, utan något RAM installerat hade datorn inte startat alls. RAM-minnets huvuduppgift är att lagra data som processorn behöver just då eller inom en snar framtid med snabb åtkomst. Med mer minne kan du ha i gång flera program samtidigt. Program och applikationer som är i gång i bakgrunden kan påverka prestandan om du inte har tillräckligt med RAM installerat. Standard har länge varit att ha 8GB RAM installerat men det verkar som att 16GB kommer bli den nya standarden inom den närmsta framtiden. Vid arbete med CAD och tyngre program rekommenderas minst 32GB.

Lagring

För att lagra data på din dator så finns det en hårddisk eller en SSD-disk. Här installeras och sparas data och program som ska finnas kvar även när du stängt av datorn, till exempel ditt operativsystem.  

Den traditionella hårddisken är uppbyggd av roterande magnetiska skivor som en mekanisk arm läser av och skriver data från. På grund av hur hårddisken är uppbyggd är den väldigt stöt- och vibrationskänslig och skadas lätt om du skulle tappa datorn. 

Modernaste och mest använda lagringskälla i datorer idag är SSD-disk (Solid State Drive) som bygger på en helt annan teknik. SSD är likt den teknik som används i USB-minnen och har inga rörliga delar. Största fördelen med SSD-disk är hastigheten, de kan komma upp i en hastighet på 3000 MB/s medan den traditionella hårddisken ligger runt 150 MB/s.  

Hur mycket lagring behöver du då i din dator? Standardstorlekar är 256gb och 512gb. Det beror helt och hållet på hur mycket data och program som ni behöver spara lokalt på datorn. Idag sparas mycket av data i ”molnet” och behovet av stora lagringsdiskar på datorerna har minskat.

Intresserad av att beställa nya datorer? Besök vår nya, uppdaterade webbshop.